Verbreding Taalwetenschap

We zijn van start gegaan! Zes leerlingen uit 5 en 6 VWO hebben zich aangemeld voor verbreding taalwetenschap. En volgens mij vonden ze het prachtig!

De eerste les (2,5 uur) zijn we bezig geweest met leren tellen in Eskimo. De opdracht komt uit “Van Sanskriet tot Spijkerschrift” van Alexander Lubotsky en Michiel de Vaan (red.), AUP.

Wil je weten wat acht is in Eskimo? pingayuneng aghivenelek. En 41? maalghum ipia ataasiq.

Daarna heb ik verteld over de ontwikkeling van het Spaans (Uit Variaties en grenzen van het Spaans, Jan Schroten, Uitgeverij Coutinho). We hebben gezien wat Spaans anders maakt dan de andere Romaanse talen, wanneer en hoe het Spaans is ontstaan en welke klankveranderingen hebben plaatsgevonden. We hebben het gehad over de invloed van andere talen op het Spaans en de gevolgen van zeven eeuwen Moorse overheersing.

Tot slot hebben we een taalolympiade gemaakt van de Universiteit Leiden. Er stonden tien Baskische zinnen vertaald in het Nederlands. Doel van de opdracht was om vier zinnen te vertalen van Baskisch naar Nederlands en daarna vier van Nederlands naar Baskisch. Binnen een uur waren de leerlingen er uit! Goed gedaan en prima samenwerking! Ga er maar aan staan, uitpluizen en letten op verschillen, overeenkomsten, grammatica. Nik zuei gure liburua ekarriko dizuet. Volgens mij heeft grammatica nu al een andere betekenis voor de leerlingen en zien ze hoe belangrijk dat is.

Binnenkort de PowerPoint en een stukje film van bijeenkomst 1.

Volgende les gaan we verder met het Spaans, en gaan we verschillende aspecten van taalwetenschap benoemen om er in een later stadium op door te gaan (fonetiek, fonologie, morfologie, syntax etc.) En we gaan een nieuwe taal ontcijferen. Ivriet (Modern-Hebreeuws) lijkt me wel wat. Om uiteindelijk een eigen taal te construeren zullen we toch echt een verschillend aantal talen nader moeten bestuderen.

Advertisements

One thought on “Verbreding Taalwetenschap

  1. Cool, man! Echt superleuk. Wilde dat ik erbij was. Dit vond ik, toen ik op school was ook altijd heel leuk. Proberen heel andere talen te begrijpen, zoals Maleis (wat mijn ouders spraken), Indiaanse talen, Arabisch.
    We mieten nig meer leerlingen erbij zien te krijgen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s